22 Ocak 2011 Cumartesi

RİZE ÇAYELİ/AĞARAN ŞELALESİ

Şehir merkezinin yoğunluğundan uzaklaşıp haftasonu tatilini iyi bir şekilde geçirip temiz hava almak isteyenler için süper bir yer.
Rize merkeze 30,çayeli ilçesine ise 12 km. uzaklıkta.Şelale için tanıtım çalışmaları yapılmakta ve bunun için bir dernekte kurulmuş durumda.

Ağaran Şelalesi, yüksek, dik ve yalçın bir kaya kütlesinden suyun köpürerek beyaz renkte akması sebebiyle bu adı almıştır. Suyun bol olduğu zamanlarda, Şelaleden karşıya doğru, bir çiğ tabakası rüzgarla birlikte hareket eder ve karşıdaki şimşir dallarını hareketlendirir. Yağmurlu havalarda, bir ucu Şelalede olan gökkuşağını görme zevkini de tadabilirsiniz. Yüksekten akan Şelale, suyun indiği yere çarparak oluşturduğu bir göle dökülür. Isırlık kolu ile birleştikleri yerden yukarıya doğru 50 metre kadar taştan taşa atlayarak gitme beceriniz varsa, Şelalenin tam altına gitme şansınız olacak demektir. Hava ne kadar sıcak olursa olsun, orada serinleyeceğinizden eminim.


Ağaran ve Isırlık kollarının birleştikleri yerden sonra, dere yatağı giderek küçük şelaleler yaparak alçalır. Yukarıdan aşağıya doğru dere yatağını takip ederek gitme imkanını artık bulamazsınız. İlk geldiğiniz yola dönerek karadan aşağıya gitmeniz ve aşağıdan yukarıya dere yatağına girmeniz gerekiyor. Bunu yaparsanız dere yatağının alçaldığı yerde yaptığı küçük şelale ile büyük Ağaran şelalesini aynı manzaranın unsurları olarak görme zevkini yaşayabilirsiniz. Her üç dere kolu üzerinde ve bunların birleşmeleri ile meydana gelen Şairler deresi üzerinde; istediğiniz yerde piknik yapma imkanı, bu bölgeyi önemli bir mesire yeri durumuna getirmektedir. Çayeli'ne ve Rize merkeze bu kadar yakın ve bu kadar güzel başka bir mesire yeri yoktur. Eksiği ise burada hiçbir tesisin ve altyapının bulunmamasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder